Weboldal készítés

egyedi, reszponzív, platformfüggetlen, nagy látogatottságú, de olcsó?

A weboldalad elkészítéséhez számtalan módon nekiláthatunk, attól függ, mik a szempontjaid. Persze feltételezhető, hogy egy magas látogatottságszámú, modern, platformfüggetlen (reszponzív), egyedi, menő designnal rendelkező weboldalt szeretnél megfizethető áron. Nem kertelek, ilyen nem létezik.

Ha mindenre szükséged lesz, akkor az nem kevés munkával jár. Ha a költségekből szeretnél elsősorban faragni, el kell kezdeni komprimusszumokat kötni. Ahhoz, hogy körvonalazódjon, hogy mit is szeretnél, összefoglalom a lehetőségeidet.

Weboldal készítés
Weboldal készítés designterv nélkül

Designterv nélkül weboldalt fejleszteni?

"Gyorsan csak össze kéne dobni egy egyszerű kis alap weboldalt."

Sokszor hallottam ezt a mondatot, és kivétel nélkül, minden alkalommal kiderült, hogy nem is olyan egyszerűek azok az igények. Vakon, designterv nélkül elkezdeni egy weboldalt olyan, mint tervrajz nélkül házat építeni. A webdesignterv nem csak azt a szerepet tölti be, hogy a fejlesztés előtt már lásd a betűtípust és a színeket. Egy komplett képet kapsz arról, hogy miként fog felépülni az oldalad. Fontos tudni, hogy a tervezési fázisban pedig sokkal kevesebb idő (ezáltal pénz) beiktatni egy-egy módosítást, mint amikor már lefejlesztésre kerül az adott része az oldalnak.

Visszatérve az előző példámra, képzeld csak el, hogy tervrajz híján úgy építteted a házad, hogy felépíttetsz egy falat: odaszállíttatod raklapnyi téglákat, kiásatod az alapot, vízszintezed, felépítteted egyesével a téglákat, és amikor sok-sok munkával végre kész egy fal, rájössz, hogy a túloldalon jobban mutatna, lebonttatod, és az egészet újra kezded. Nem tűnik valami hatékonynak, ugye?

 • A megoldás A tervezési folyamat csökkentésére csak a főoldalról készül designterv. Így nem csak az arculatról, hanem a weboldal összhatásáról is lesz egy képed, így mérsékelhető a kockázat, hogy nem a te elképzelésed szerint készül el a weboldal.
 • B megoldás A designtervet drótvázakkal és egy kis arculati kézikönyvvel váltjuk ki. A drótváz egy tervezet arról, hogy hogyan is fog felépülni a weboldalunk. Egy vázlat, ami tartalmazza a fejlesztendő szekciókat, tartalomtípusokat. Ezt akár egy kockás papíron is el lehet készíteni, nem kell kidolgozottnak lennie. Az arculati kézikönyvben is csak a legszükségesebbet tisztázzuk: a színeket, betűtípusokat, gombok, hivatkozások, bekezések stílusát, ikonokat.

Tartalomkezelés

Fontos kérdés a weboldalad szerkeszthetősége. Más tehnológiát követel egy olyan weboldal, amiben külön vannak választva a tartalmak és az azt leíró HTML-kód. Manapság ez teljesen magától értetődő, de mégis fontos tisztázni a különbséget. Egy statikus weboldal, ami a fejlesztő által kódolt fix szekciók, tartalmak és képek összességét tartalmazza, tehát "kívülről" érintetlen marad, nem követel annyi fejlesztést, mint amit lehet szerkeszteni. Egy általad szerkeszthető weboldalnak legalább kell:

 • jogosultságkezelés, ugyanis immár legalább kétféle szerepkörrel rendelkező látogató léphet az oldalra: a "mezei" felhasználó és te mint adminisztátor
 • egy szerkesztőfelület, amin létrehozhatsz, szerkeszthetsz, törölhetsz bejegyzéseket
 • egy adatbázis, amiben dinamikusan cserélődhetnek az általad kezelt tartalmak
 • egy médiatár/fájlkezelő, amiben képeket, vidókat lehet feltölteni, törölni
 • nagyobb biztonság a hackerek ellen

Ez persze egy igen kurta lista, általában egy tartalomkezelő rendszerrel készült weboldal sokkal több mindent tud. Amikor felmérjük, hogy milyen célt fog szolgálni a weboldalad és milyen terveid vannak vele, erre is figyelmet kell szentelnünk. Rengeteg ingyenesen használható tartalomkezelő (röviden CMS=Content management system) rendszer érhető el, a Wordpress, Jomla, Drupal ismerősen is hangozhat. Az igényeid komplexitásától függ, hogy érdemes-e egy meglevő tartalomkezelő rendszert testreszabni, vagy inkább egy egyedit készíteni.

teljes körű design

Megrendelés előtti kérdések

Az alábbi listában olyan kérdések szerepelnek, ami segít abban, hogy feltérképezzük az igényeidet.

 • A vállalkozásoddal kapcsolatos kérdéseket itt találod
 • Az arculattal kapcsolatos kérdéseket itt találod
 • Van meglévő weboldalad? Ha igen, milyen tartalmakat szeretnél viszontlátni az új oldalon? Miben hasonlítson és mi az, amit mindenképp szeretnél lecserélni?
 • Milyen menüpontokra bontanád az oldaladat? (Nem baj, ha nem tudod.)
 • Milyen tartalmakat szeretnél kezelni?
 • Milyen funkciókat szeretnél leendő oldaladra (pl.: hírközlés, hírlevél, vásárlás, online megrendelőlap)?
 • Van preferált tartalomkezelő rendszered? (pl.: Wordpress)

Felvennéd a fonalat?

Nem tudod pontosan, hogy mire van szükséged? Mik az első lépések? Szakzsargontól mentes, érthető nyelven el tudom mondani.